Cycle for Plan Vietnam 2017

Hoewel de Vietnamese economie blijft groeien, missen veel kinderen en families de boot. Eén op elke zeven Vietnamezen behoort tot een etnische minderheid en die hebben het vaak extra moeilijk. Meer dan 70 procent van de minderheden leeft in extreme armoede.

Etnische minderheden behoren tot de armste en meest gemarginaliseerde groepen van Vietnam en zijn woonachtig in de meest povere en afgelegen gebieden van het land. In deze gebieden gaat een derde van de kinderen niet naar de lagere school en heeft bijna een kwart van de kinderen, als gevolg van ondervoeding, een groeiachterstand.

Missie

Met Plan krijgen kinderen, woonachtig in de armste en meest afgelegen gebieden van Vietnam, de kans om gezond op te groeien en zich zo goed mogelijk te ontwikkelen. Plan werkt samen met de etnische minderheden aan verbetering van de gezondheid, de hygiëne en het onderwijs. Zo bevordert Plan bijvoorbeeld tweetalig onderwijs, zodat kinderen in hun inheemse taal net zo snel kunnen leren als kinderen in de grote steden, die alleen Vietnamees spreken. Plan helpt etnische minderheden trots te zijn op hun cultuur en zorgt ervoor dat zij actief kunnen deelnemen aan de samenleving.

Alle deelnemers van deze onvergetelijke reis naar Vietnam, halen door middel van sponsoring ieder € 4.000 op. Met dit geworven bedrag kan Plan Nederland in samenwerking met Plan Vietnam kinderen in Lai Chau een hoopvolle toekomst geven..

Elk jaar wordt Vietnam getroffen door een of meer tyfoons, die een spoor van vernielingen achterlaten. Plan helpt de mensen om beter voorbereid te zijn op natuurrampen en dat kan een groot verschil maken. Meisjes en jongens leren nu hoe ze zichzelf in veiligheid kunnen brengen in een noodsituatie, thuis en op school.

Plan zet zich in Vietnam in op de volgende onderwerpen

Onderwijs:
Plan verbetert de kwaliteit van het peuter/kleuteronderwijs. Scholen krijgen hulp bij het creëren van een kindvriendelijke leeromgeving. Zij worden voorzien van betere leermiddelen en lesmethoden.

Gezondheid:
In afgelegen en bergachtige gebieden leidt Plan vrouwen op tot verloskundige. Moeders leren hun kinderen met borstvoeding een gezonde start in het leven te geven. Zwangere vrouwen en kinderen onder de twee jaar doen mee aan voedselprogramma’s.

Kindbescherming:
Plan werkt aan een reeks initiatieven om kinderen te beschermen tegen alle vormen van misbruik, uitbuiting en schadelijke praktijken. Kinderen leren op te komen voor hun rechten. Ook helpt Plan ze met het verwerken van hun trauma’s als gevolg van seksueel misbruik en geweld.

Hygiëne:
Plan gaat verder met de bouw van latrines en het geven van voorlichting over hygiëne. De leefomgeving in honderden dorpen door heel Vietnam blijft hierdoor schoner. Ook op scholen verbetert de hygiëne. Duizenden families en kinderen lopen zo minder risico op hygiëne gerelateerde ziektes.

Gemarginaliseerde gemeenschappen:
Etnische minderheden behoren tot de armste en meest gemarginaliseerde groepen van Vietnam. Plan werkt samen met hen aan verbetering van de gezondheid, de hygiëne en het onderwijs. Plan helpt hen trots te zijn op hun cultuur en zorgt ervoor dat zij actief kunnen deelnemen aan de samenleving.